neděle 24. června 2012

Jak jsem se naučil vařit


            Lidé často dělají s největším nadšením a zápalem to, co vůbec neumějí. Já třeba strašně rád vařím. Pravda, většinou to není nic extra. Kdysi jsem začal na ohřevu párků, potom přesedlal na hemenex a následně začal vařit asijskou kuchyni. Aby bylo jasno, asijskou kuchyni neumim vařit dodnes, možná tak kokosovou omáčku s kari (spočívá ve smíchání kokosového mléka a kari pasty) a sushi (respektive zvládám maki, z ostatních jsem zkoušel ještě kalifornskou úpravu, ale dala se jíst jen lžící). Proč zrovna tyhle dva recepty? Protože první se dal snadno uvařit i na kolejích, druhý zase souvisí s mým dokonalým instinktem pro přípravu ryb. Kdykoli se s jakoukoli mořskou mrchou pustím do tvoření, dopadne to katastrofálně. Nejčastějším výsledkem je lahůdka, kterou by mi záviděla lecjaká islandská sušárna ryb.

    Nedělní oběd. (Zdroj: Dan Berka z Bramberka)

            Podobně to dopadá při grilování a to s pečínkou jakéhokoli původu (no dobře, kočku a psa jsem zatím nezkoušel). Pokud obhospodařuji gril, tak se ze sešlosti přátel často stává nezáměrný Kostnický koncil (ani lidský maso jsem vlastně zatím nevařil). Umím všehovšudy jeden salát a jednu salsu, které se snažím protlačit na každou grilovačku, jelikož mívají úspěch a zakrývají tak, že vlastně nic moc jinačího neumim. Lidé se mě pak často ptají, jestli jsem dal do salsy kečup (odpovídám ne i kdyby jo, abych jim případně nekazil chuť), jestli jsou chilli papričky domácí (odpovídám ano, protože chilli papričky jsou přeci tradiční česká plodina) a jestli jsem na ten recept přišel sám (samozřejmě, když jsem si onehdá na hajzlu listoval kuchařkou). Sem tam přijde i sofistikovaná otázka na původ rajčat, a to zda jsou pasírovaná, nebo rozmačkaná (na to se mě skutečně jedna holčina, od pohledu rozená kuchařka, zeptala).

    Memento loňské grilovačky. (Zdroj: http://www.petrspaleny.cz)

            Nijak extra na tom nejsem ani s českou kuchyní. Umím sotva guláš, játra na cibulce, řízek s bramborovým salátem, šunkafleky, a další podobně prostá jídla, která si vaří každý Čech, o Němcích, Rakušácích a Maďarech ani nemluvím. Poslední dobou se ale lepším, především co se kreativity týče. Začal jsem totiž vařit ze zbytků, což mě dřív vůbec nenapadlo. Při hlídání synovce jsem totiž narazil na úža stránčičky plný úplně super lidiček. Vlastně je to takovej jako receptář, ale pro rodiče. Mimibazar se to menuje. Co je tam ale jako úplně nejvíc, tak to ty recepty. Ty sou fááákt drsný. Určo se tam mrkněte.

    Prej i manža si pochutnal... (Zdroj: http://blog.idnes.cz/blog/12919/216251/posranec.jpg)

Žádné komentáře:

Okomentovat