pátek 6. července 2012

Na západní plotně klid


            Je to hrůza. Strašně rád vařím, a tudíž není divu, že se mnou sledované pořady zabývají právě tímto tématem. Jenže kolik opravdu českých, tedy těch správných, pořadů naše televizní stanice vysílají? Samozřejmě Jirka Babica, MacGyver české kuchyně. O něm není sporu, tohle by prostě nějaký ten zápaďácký rádoby kuchař vařící porce ve velikosti jeleního bobku nesvedl. Co dál? Primácké Prostřeno, to sem patří také bez debat. Zlí jazykové sice tvrdí, že jde o britský formát, to je ale samozřejmý nesmysl. Viděli jste někdy britské jídlo? Kdo by s ním chodil do televize, co?

 "Jirko a nezabije mě to?" Zdroj:http://www.jenpromuze.cz/sites/default/files/teasers/11502/76115.jpg

            Jistě bych mohl vyjmenovávat další poctivé české pořady, já bych se ale chtěl věnovat spíše pokleslým „show“ západního střihu. Kdekdo jistě zaznamenal vulgární pořad „Ano, šéfe!“. Obhroublý Zdeněk Pohlreich arogantně domlouvá poctivým restauratérům, často pošlapává jejich neoddiskutovatelné zásluhy a radí jim, jak ošidit zákazníka. Je až s podivem, jak rychle tomuto neotesanci vzrostla popularita a jak neutuchá všeobecný zájem o jeho pseudorady a recepty z jiné planety. K obhajobě tohoto pořadu nepomůže ani fakt, že se vlastně jedná o kopii pořadu ještě mnohem většího hulváta Gordona Ramsayho. Člověka snad ani nepřekvapí, že má tento britský sprosťák největší úspěch v imperialistickém zámoří.

Ilustrační snímek pořadu "Ano, šéfe!". Zdroj: http://gamester.avonet.cz/forum3/download/file.php?id=1434&t=1&sid=8724c8471e8de56e20b781915ad606db

            A co pořad „S Italem v kuchyni“? Ano, je sice natáčen v české produkci, ovšem to je asi tak jediné plus. Kromě toho, že název pořadu spíše evokuje porno produkci západoněmeckých pokleslíků, nejedná se vlastně o nic jiného než dlouhou reklamu na předražené ingredience. Vždyť kdejaká česká babička si nemůže dovolit každý den kupovat parmezán, nehledě na to, že u ostatních ingrediencí člověk častokrát vlastně ani netuší, zda se jedná o zeleninu, sýr, nebo ptakopysčí embryo. Koneckonců, když už chce nějaký přivandrovalý kuchař učit národ vařit, ať se nejdříve naučí česky a pak teprvá leze do televize.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiajnl6y2C4sGw4fZc7vvteE7cBdhDXs67fKolGN8Mc98tTfedF4oGV56NHlNsMr1QzI-qIbDwcogWHisjD3xEbaHY5TfYBHW1IHEAP9lSavoa4ZC5l3v-sPtUnrLOOjQHdU9RpoQxsFC0/s400/italian+food+flag.jpg

            Děsivá je ovšem i budoucnost. Televize Nova zakoupila práva na pořad Masterchef, odpornou americkou soutěž ve vaření. Nejen že si musejí producenti původní verze pomáhat profesionálními kuchaři z jiných částí světa (Ital, Skot), ale dokonce často ani nenechají soutěžící vařit jejich domácí kuchyni. Divák tak častokrát sleduje místo smažení hamburgerů žalostné pokusy o kuchyně z různých částí světa. Pořad tak stihne zprznit například indickou, čínskou, francouzskou, italskou či mexickou kuchyni. Tak a tahle americká slátanina se teď řítí do našich domácností. Kdyby raději vypsali soutěž o nejlepší hospodyňku. V zemi, kde se lpí na tradici naší domácí kuchyně a kde téměř každý umí uvařit většinu tradičních českých jídel, nějaký imperialistický blábol nepotřebujeme.


Dodatečná oprava gramatiky za asistence Pavla Hlouška.

Žádné komentáře:

Okomentovat